Instrumenterne

 

Sundahl

Jeg er vokset op i et hjem med klaver – et opretstående af mærket A.C Sundahl & Co.  København. Det var af nøddetræ, og med nogle gevaldige udskårne støtter under spillebordet. –  Af  Knud Møller (Hornung og Møller ) blev mærket i 1908 karakteriseret som: “nedgang  i kvalitet   –   efterhånden rent marskandiserarbejde”.  Dette vidste ingen noget om da vi brugte det, og da instrumentet var ældre, formentlig fra omkring 1870, kan vi jo være ligeglade.  Vi havde megen fornøjelse af det. Det var dog ikke med hel jernramme, Men det lykkedes at holde det i spilleklar stand.  Min far spillede en del på det, og det blev  brugt  i familiens skød, og ikke mindst til musikledsagelse  til de møder, der blev holdt i præstegaarden gennem tiden.  Det overlevede endda en flytning til hotellets sal, hvortil det var udlånt i anledning af en koncert  med Kgl.Kammersanger Thyge Thygesen, som omgående  kasserede hotellets eget klaver ved  prøven.  Heldigvis var der hjælp at hente i præstegaarden. Og min far har garanteret hjulpet  ved flytningen. En af hans spidskompetencer.  Han var i mange år formand for ungdomsforeningen,  og der gik frasagn om hans kræfter, når et klaver skulle flyttes op eller ned af scenen, hvilket skete jævnt hen.  ( Det med kræfterne blev også udnyttet når der var elementer ved ungdomsforeningens baller, der skulle dysses ned, eller rent ud sagt smides ud, har jeg  hørt)

Jeg holdt også af at klimpre  på det, så meget, at mine forældre syntes at jeg skulle lære det rigtigt.  Jeg blev derfor sat til undervisning hos førstelærerens kone, som var en udmærket pianist. Vi levede dog ikke op til hinandens gensidige forventninger, så arrangementet blev afbrudt.

Da jeg senere kom på Brejninggaard Efterskole,  havde nogle af kammeraterne  en harmonika med.  Jeg fik lov at låne flere forskellige af dem, så jeg fik kendskab til både toradet diatonisk harmonika, og til almindelig kromatisk med tangenter.  Efter efterskolen kom jeg i lære, og en dag, hvor jeg var ude hos en kunde  for at lave noget ved en radiator, opdagede  jeg på loftet en nogenlunde stor harmonika af ældre dato. Da den tilsyneladende ikke blev brugt, spurgte jeg, om jeg kunne låne den, og det var der ikke noget i vejen for. Den havde jeg så en tre års tid, og spillede  jævnligt på den.  Men en dag var jeg udlært, og skulle rejse.  Så måtte harmonikaen afleveres igen.

Et par år efter tog jeg til Grønland.  På basen i Thule  mødte jeg en fyr, som havde sin harmonika til salg. Han skulle rejse hjem, og manglede vist iøvrigt penge til at betale noget klatgæld, så jeg købte instrumentet af ham.  Jeg gav 75 dollars for den.  Jeg kendte modellen, som jeg  havde set i  Alfred Christensens katalog til en pris af 1990 Kr.  Og det var mange penge dengang.  Det var en 3-koret Excelsior 41/120. Den har jeg haft meget glæde af, både på Grønland, og efter at jeg kom hjem.

Excelsior

Først i 80-erne kom jeg til at spille folkemusik, og kom med i bandet “Savsmuld”,  som i løbet af 15 år spillede til en del fester, fødselsdage, bryllupper, og den slags.  Det har ligget stille en del år, men er nu ved at blive genoplivet. –  Men det var instrumenterne -.      Vi skriver nu 2012. –     Jeg syntes efterhånden, at den gamle harmonika var for stor og tung,  jeg brugte næsten flere kræfter på at bære den og håndtere den, end egentlig at spille, så noget måtte ske. Enten skulle jeg holde op med at spille, eller der skulle findes på noget andet. Harmonikaen var mindst 50 år gammel, og så ikke særlig godt ud, efter at have været med rundt så mange steder. Men den spillede godt.   –  Jeg satte den til salg i Den Blå Avis til en rimelig pris, og den blev hurtigt solgt.  For pengene, + en del flere,  købte jeg en ny ROLAND digital harmonika, som er noget mindre, vejer ca. det halve, men kan meget mere.  Den har mange flere stemmer end et traditionelt instrument, og mulighed for at justere en mængde  egenskaber.  Jeg tror, jeg beholder den.

ROLAND

 

 

 

Det hører med til historien, at vi også har et klaver i huset.  Efter først at have haft et gammelt opretstående , der ikke kunne holde stemningen, var jeg på udkik efter et elektrisk, men udbuddet af den slags var ikke stort  omkring 1980, og jeg endte med at købe et traditionelt pianette, som kun var brugt i et år.  Prisen var rimelig,  men jeg aldrig været vild med, at det skulle stemmes igen og igen.  (så det blev det ikke ret tit). Men tiden har arbejdet for mig. Der er gennem årene sket en stor udvikling i digitale instrumenter.  –    Og til min 70-års dag fik jeg så et nyt el-klaver af min kone.  Hvilken gave! – og det skal aldrig stemmes!  Foruden alle de andre ting , som det kan.  Det kan vi begge have glæde af i mange år.

Vi skriver nu december 2016.

For cirka et år siden skiftede jeg igen instrument. Den digitale harmonika havde mange fine lyde, også mange harmonikalyde, men kunne ikke reagere på et ekstra  træk/tryk i bælgen, som er med til at give en traditionel harmonika dens dynamik. Selv om den var lavet med mulighed for flere indstillinger for bælgfølsomhed  kunne det ikke lade sig gøre. Der var i det hele taget flere konstruktionsfejl. Den kunne heller ikke spille med nogen særlig styrke, før jeg afkortede reguleringsmekanismen med ca. 1 mm. Derudover var den dårligt konstrueret, idet jeg var ved at tabe den, da basremmen efter 2 ugers brug faldt af. Det viste sig, at basremmens befæstigelse i kabinettet var alt for svagt udført, og måske af en forkert plasttype.  Få det lavet under garantien ? Niks. Så skulle jeg undvære den i ubestemt tid, og problemet ville sikkert gentage sig.  Jeg reparerede den selv,  på en måde, så jeg kan garantere at det samme aldrig vil ske igen. (Jeg er jo udlært smed)  Men som sagt – jeg satte den til salg efter ca. et år, og gik på udkig efter et andet instrument. Det var ikke let, da jeg stillede nogle krav.  41/120 instrumenter vrimler det med til rimelige priser, men jeg gik efter 37/96.

Jeg var heldig at finde en BalloneBurini,  4 koret,  1 x 16´ og 3 x 8´ stemmer, altså rigtig musette.  Det var lige, hvad jeg ønskede , og prisen var rimelig i privat handel.

20170104_111950

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.